Här är en lista på allmänna rekommendationer kring hur du sköter ditt husgeråd. Vissa råd är mer vedertagna än andra. Vissa råd är mer eller mindre viktiga saker, andra kanske bara rekommenderas om du vill vara mer säker på att skicket fortsättningsvis är bra. Enstaka råd håller kanske inte precis alla med om, men detta är kanske framför allt en lista för de som är noga eller vill lära sig mer. Flera av punkterna kan motsvara de rekommendationer som finns från tillverkare, andra punkter är baserat på egen eller andras erfarenhet.
Bra att veta:
- Diska aldrig köksknivar i diskmaskin (speciellt inte knivar som du kanske är mer rädd om)
- Diska inte kokkärl, stekpannor, formar eller annat med non-stick-beläggning i diskmaskin även om det går att göra
- Diska inte vissa material som till exempel trä i diskmaskin
- Diska inte i diskmaskin om tillverkaren uttryckligen påpekat att det inte är diskmaskinssäkert
- Undvik disk med rester som kan färga av sig (till exempel tomatsås) nära disk i silikon med ljusa färger
- Höj värmen långsamt och successivt om du har kokkärl och stekpannor i rostfritt stål (det en risk att de ”slår sig”)
- Undvik diskmedel, rengöringsmedel och andra kemikalier för rengöring av marmor (det kan ge permanenta fläckar)
- Var noga med att göra på rätt sätt när du bränner in exempelvis stekpannor i kolstål
- Använd inte diskmedel när du diskar kokkärl och stekpannor gjutjärn