Vilken klotgrill är bäst och mest prisvärd?

Vilken är den bästa klotgrillen? Jag hjälper dig att välja klotgrill. Bättre sent än aldrig!! Här går jag igenom 6 fina modeller och 3 alternativa modeller. De är uppdelade i olika prisklasser. Budgetklassen, för den som precis börjat grilla eller som inte vill lägga jättestora pengar. Det kan också vara folk som inte grillar med klotgrill särskilt ofta.

Kolgrilla med bra klotgrill

Här kommer de 6 bästa klotgrillarna enligt min egen uppfattning. Det är ingen given vetenskap eller något riktigt ”test”, men jag har gjort omfattande research på nätet. Detta är utan tvekan 6 bra klotgrillar och 3 bra alternativa grillar. Söker du en grill som inte är kolgrill eller en klotgrill? Möjligtvis en gasolgrill? Då kan jag framförallt rekommendera Weber Genesis 310. Weber är väl ungefär lika framstående på dessa, skulle jag vilja påstå.

Weber Mastertouch GBS Premium – Kolgrilla med stil

Weber är en välkänd aktör bland de som är genuit intresserad av grillning. Den är relativt dyr, men ändå inte så dyr i jämförelse med andra grillar, att så den inte skulle kunna vara aktuella bland de som inte är matlagnings- eller grillnördar. Detta är en mycket bättre, mer genomtänkt och mer kvalitativ kolgrill än om du köper något från en lågpriskedja. Med den här grillen kan du grilla ofta och länge. Den har en pålitlig inbyggd termometer.

Du kan dessutom köpa bra tillbehör, som ett överdrag och redskap som också är mycket bättre än de du köper i lågprisbutiker. Det kan jag själv intyga då jag ägt både grill och redskap från Weber. På bilderna ser det inte ut att vara jättestor skillnad, med i verkligheten är det rätt så stor skillnad. Detta är utan tvekan en bra, lite mer påkostad men prisvärd klotgrill för kolgrillat.

Just nu är priset bara 3890 kr med fri frakt hos Bagaren och Kocken.

Köp här:

Vad är en klotgrill?

En klotgrill är precis som det låter, en klotformad grill. Det är kanske den vanligaste grilltypen när man man kolgrillar. De flesta vet nog vad det är, men utifall att, så förklarar jag det ändå inledningsvis. Klotgrillen grillar du med grillkol eller briketter, till skillnad från om du har exempelvis en gasolgrill. Den allra bästa gasolgrillen enligt mitt tycke, kommer jag kanske att tipsa om i framtiden här på bloggen.

Det som kännetecknar en klotgrill, är förutom att den är till för att kolgrilla, är att den är klotformad. Den har dessutom ett grillgaller innanför kupan. Kupan kan man lyfta av och använda som lock. På så vis kan man använda den som ugn, och samla upp röken så att det blir mer smak på det du grillar. Sedan har bättre klotgrillar också askuppsamlare. Det är något som man inte brukar hitta på de allra billigaste modellerna. Det bättre grillar också brukar ha, är en grilltermometer i locket. Dessa ger jag inte mycket för. Det är mycket bättre att köpa en separat termometer och sätta i det du ska grilla. Men det är ändå bättre med en termometer än ingen, så länge den visar korrekta värden. Kökstermometrar är ett väldigt underskattat redskap och används regelbundet, även av proffsen.

Mer påkostade klotgrillar, till exempel från Weber brukar kunna vara inbyggda och ha ett bord inbyggd i grillen, för att lättare hantera maten. Precis som, ofta lite dyrare gasolgrillar brukar ha. Men den vanligaste konstruktionen av en klotgrill är utan ett tillhörande bord. Det som verkligen skiljer billiga modeller från dyra modeller, är inte själva klotgrillen utan faktiskt den höga kvaliteten. Men faktum är att en mer påkostad klotgrill är både mer tilltalande estetiskt sett och har mer finesser. Så du får mer av allt. Börja kolgrilla med stil redan idag. Varför vänta?

Grilltillbehör för kolgrillning

Ska du börja kolgrilla så du givetvis köpa några bra grilltillbehör. Några är mer eller mindre nödvändiga, andra kanske inte är lika nödvändiga men klart behändiga. Köp dessa grilltillbehör, som är särskilt utvalda och av utmärkt kvalitet.

Grilltermometer – Denna grilltermometer är trådlöst kopplad med blåtand till en app i din mobiltelefon och ger dig inte bara exakt tempratur, utan meddelar också när köttet är färdigt! Du kan ställa in kött, fågel, fisk och så vidare. Du specificerar också själva styckdetaljen (t.ex. fläskfilé eller entrecôte) och huruvida välstekt eller mindre välstekt som du vill ha den.

Prova bättre grillkol eller briketter!

Utrustning & Tillbehör – Extremt behändiga, och nästan en nödvändighet att ha när man grillar. Det är något som de absolut flesta har. Dessa grillredskap från Weber är lite dyrare än vanliga grillredskap, men de är också så mycket bättre! Jag har själv ägt och jämfört med flera billiga varianter. Dessa greppar mycket bättre (större skillnad än vad man kanske tror) och det är betydligt skönare att hålla i. Kvalitetskänslan är också avsevärt mycket bättre. Man får (ofta) vad man betalar för. Nu när jag själv har provat skillnaden, så slipper du fundera!

Grytlappar – Inte direkt ett grillredskap, men väldigt smidigt att ha om man lagar något annat i ugnen i köket vid sidan av. Det kan till exempel röra sig om klyftpotatis eller någon form av efterrätt. Varför inte toppa en härlig grillad burgare med muffins till efterrätt? Dessa Grytlappar är från Solstickan. Återigen, detta är en produkt som jag själv äger och kan personligen rekommendera. Och jag har köpt dem för eget hårt inarbetade pengar, jag var inte då sponsrad av Solstickan på något sätt. Grytlappar som grytlappar egentligen, de flesta (många) fungerar bra men de här är riktigt snygga och isolerar även något högre temperaturer då de är specialbehandlade!

När kan man grilla?

Man kan grilla i princip hela året. Man ska dock passa sig för att grilla, exempelvis när det är grillförbud. Du ska inte grilla på balkongen om din hyresvärd inte tillåter det. Grillning på balkong är inte olaglig enligt Svensk lagstiftning men kan betraktas som störning, och kan ligga till grund för vräkning. Men hyr du en enskild lägenhet, eller ett hus, eller en lägenhet med ensam balkong och om hyresvärden godkänner det, så bör det inte vara några problem i alla fall så länge du inte riskerar att få klagomål från grannar eller störningsjouren.

När det gäller grillförbud, så är det något kommunerna går ut med på sina webbplatser. Ibland står det också i tidningen. Då är det inte OK att grilla under några omständigheter. Åker polisen förbi och ser att du grillar under ett rådande grillförbud, så kan du åka på dryga böter. Det är bra att vara medveten om det, och ha koll på när det är grillförbud och när det inte är det. Vanligtvis är det bara grillförbud under sommarens hetaste dagar, kanske inte ens varje år. Var det råder grillförbud kan skilja sig mellan olika kommuner och län.

För övrigt kan du grill när det är grillsäsong. Den så kallade ”grillsäsongen” börjar i maj och pågår under hela sommaren. Sedan finns det faktiskt person som grillar året om. Det tillhör inte vanligheterna, men tillhör man gruppen som är särskilt matlagningsintresserad eller nördat in sig på just grillning, så kan du grilla året om. Man använder det helt enkelt som en alternativ värmekälla, då det kanske blir godare än vanlig ugnsstekt man även på vintern. Vill du prova att grilla mer regelbundet, eller till och med året om rekommenderar jag en mer påkostad klotgrill. Detta för att plåten är tjockare och den är överlag mer hållbar. Weber gör betydligt hållbarare klotgrillar än vad till exempel de gör på Jula. Priset är dyrare men kvaliteten är desto bättre. Vad jag inte går in på i den här artikeln, är rena proffsgrillar som används för exempelvis BBQ-tävlingar eller av proffskockar. Varje klotgrill i det här testet är prissatta för att de flesta som har en vanlig lön (eller är låginkomsttagare) ska kunna köpa den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *