Globalknivar – Guide 2023

Detta är en uppriktig och seriös konsumentguide för Globalknivar. Här listas exempelvis både för- och nackdelar, tanken är att här ska det skrivas mer objektiva recensioner än hos andra. Lär dig dessutom mer med relevant information och fakta.

Viktigt med bra knivar

Oavsett om du gör en lyxmiddag eller förbereder enkla mellanmål, så förstår de flesta proffskockar vikten av seriösa knivar. Vad är seriösa knivar? Det är förstås knivar av hög kvalitet med också med god komfort, ergonomi, skärpa och som är säkrar att använda i stressiga situationer.

Även i hemmiljö är alla dessa aspekter, bra att ta hänsyn till. Den kunnige vet att dåliga knivar, inte bara har låg kvalitet utan också kan vara farligare. Man kan lättare slinta med en slö kniv. Oavsett vad, så är känslan och hela upplevelsen kring att laga mat mycket bättre med ett bra kök, med bra husgeråd. Det tycker nog de flesta. Fina och pålitliga knivar är inget undantag.

Globalknivar är också lättare att hålla skarpa jämfört med andra typer av knivar, vilket gör det lättare för kockar att utföra precisa skärningar utan att behöva stoppa och slipa kniven ofta. Dessa fördelar kan hjälpa till att öka effektiviteten och precisionen i köket, vilket är viktigt för professionella kockar som arbetar under högt tempo och hårt tryck.

Det finns många kändiskockar som använder och rekommenderar användning av globalknivar.

Här är fyra exempel:

Gordon Ramsay, en välkänd brittisk chef, restauratör och TV-personlighet, är en användare av globalknivar och har nämnt dem i flera av sina TV-program.
Jamie Oliver, en annan brittisk chef och TV-personlighet, använder och rekommenderar också globalknivar och har nämnt dem i flera av sina böcker och TV-program.
Thomas Keller, en amerikansk chef och restauratör, använder och rekommenderar globalknivar i sina kök och har nämnt dem i flera intervjuer.
Marcel Ravin, en monegaskisk kock och restauratör, är också en användare av globalknivar och har nämnt dem i flera intervjuer.

Detta är bara några få exempel på kändiskockar som använder och rekommenderar globalknivar, det finns många fler. Många av dem använder dem för sin precision, enastående skärpa och komfort i arbetet. Dessutom är det en statuspryl, för den som värdesätter det.

Köp Globalknivar

För att undvika dessa dåliga knivar (som det finns för många av) har många skickliga kockar genom åren vänt sig till Global Cutlery, som är ett av världens största bolag för produktion av just knivar. Knivarna har modern och tilltalande  design. Knivarna är mycket populära bland både hemmakockar och professionella kockar. Globalknivar är kända för sin exemplariska skärpa, out of the box. Men det är också hållbara vid slipning. Bra knivar helt enkelt. Eller? Läs vidare, vad jag har att skriva om saken. Köp Globalknivarna om du tycker att de känns som ett intressant alternativ.

Global G-2 kockkniv

Antagligen en av de mest sålda globalknivarna är den numer klassiska Global G-2 kockkniven. Det är faktiskt också en av de mest sålda japanska knivarna, både i Sverige och i världen. Denna modell har ett 20 cm blad, vilket är en lämpligt och populär längd för klassiska kockknivar. Denna globalkniv ska utan problem kunna klara dessa normala köksuppgifter som att hacka, skiva och tärna.

Den här kniven är tillverkad i Japan och är producerad med den exklusiva och patenterade stålsammansättningen “Cromova 18”. Man får en bra konstruktion baserat på en hög kolhalt, rostfria stålblad, en blandning av krom, molybden och vanadin. Dessutom är bladet slipat i 15-graders vinkel, vilket är en fördel, eftersom att skärpan håller längre.

Knivens utmärkta konstruktion stannar inte enbart vid det högkvalitativa materialet. Även handtaget är särskilt uttänkt. Det är ihåligt och innehåller faktiskt sand, för att ge dig optimal balans, tyngd och grepp. Globalknivens innovativa konstruktion, är en god anledning till att de är så ohyggligt populära bland både amatör och proffskockar.

 

PRODUKTBILD

Produktbild på en av många Globalknivar

FÖRDELAR

 • Funkar för det mesta i köket
 • Konkurrenskraftig konstruktion
 • Skärpa som verkligen håller
 • Väldigt vassa out of the box
 • Global är erkänt bland proffs

NACKDELAR

 • Endast handtvätt
 • Måttligt rostkänsliga

Knivset med 3 Globalknivar

Om man läser på kring dessa globalknivar, så ser man direkt att finns det inte bara en globalkniv, utan olika varianter. De kan vid en första anblick se ut som enkla knivar, men utformning såväl som konstruktion bidrar med egenskaper som kan göra mer djupgående analyser kring. Det finns absolut både för- och fördelar. Modellerna är de facto unika, industritillverkade och tänkta för specifika eller allmänna ändamål i köket. Om du vill ha ett riktigt bra grundset, så rekommenderar vi starkt Global G-9211. Här har du kanske tre av de viktigaste och mest användbara globalknivarna. Det är en kockkniv, en brödkniv och en allkniv. De fungerar troligtvis lika bra till dig själv som till någon annan. Bra köksknivar är ofta en väldigt uppskattad gåva oavsett om det är jul, födelsedagar eller för den som blir vuxen och ska flytta hemifrån.

Med ett knivset med 3 globalknivar, får du användbara och populära knivar som för. Att de dessutom är riktigt högkvalitativa och tilltalande är sällan fel. Den enda riktiga nackdelen med att köpa ett knivset av den här typen är att det inte följer inte med ett knivblock eller en knivlist. Men detta är vanligt när man köper sådana här typer av knivset, det spelar inte roll vilket varumärke eller vilken prisklass. Vi föreslår att man köper en global knivlist eller ett knivställ från Dorre exempelvis. Det finns också möjlighet att ha knivarna i en kökslåda med andra redskap. Men det kan förstöra dem och även dina redskap. Det finns dock ibland insatser för kökslådor, om man har rätt storlek. Så ha detta i åtanke om du köper ett fint knivset Global, att  knivblock eller liknande förvaringsmetoder, är starkt rekommenderat.

Vilka är knivarna?

Detta tredelade set innehåller en kockkniv. Det är en klassisk kockkniv, som funkar för det allra mesta. Du kan skära kött, skiva frukt eller andra grönsaker. Den är inte bra för vissa saker som att filea fisk är för att hantera ostron. Du får också en allkniv gjord, och är perfekt när du behöver lite mer precision. Jag behöver knappast nämna vad man använder en brödkniv till, men man kan verkligen påstå att brödkniven från Global är väldigt mycket bättre än en enkel brödkniv. Det blir till och med roligare att skära i det nybakta bröden, oavsett om det är från matbutik, ett lokalt bageri eller hembakat.

Mer specifikt innehåller setet dessa 3 Globalknivar:

G-2 på 20 cm som är den klassiska kockkniven, som har haft samma design sedan den lanserades. Perfekt till det mesta i köket
GS-11 på 14 cm som är den superflexibla allkniven som passar lika bra för mindre jobb när man filear
G-9 på 22 cm som den tandade brödkniven för alla tänkbara brödskorpor, även bra för vissa grönsaker

Den allra första Globalkniven som konstruerade 1985, konstruerades redan då av Cromova 18. Som sagt… Globalknivarnas vinkel, hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa gör dessa till något alldeles speciellt. Det är sannolikt ganska många runt om i landet som har dessa som nyblivna favoriter i köket!

Dessa globalknivar är indelade i serienummer som börjar på G, GF, GS eller GSF. G är normalt de lite större modellerna. GS (Global Small) är deras mindre knivar och de har också mindre handtag, vilket kan vara bra att tänka på om om man har små eller stora händer.

PRODUKTBILD

Visar ett populärt set med 3 globalknivar

FÖRDELAR

 • Fantastisk kvalitet
 • Brett användningsområde
 • Kan imponera på dina gäster
 • Mer prisvärt att köpa ett set

NACKDELAR

 • Tål inte diskmaskin
 • Inget knivblock
 • En lite högre prisklass

Vanliga frågor kring Globalknivar

Var tillverkas Globalknivarna?

Global tillverkar äkta Japanska köksknivar. De tillverkas i Niigata. Niigata är faktiskt ett riktigt knivmecka, med mycket lång tradition kring både svärds- och knivtillverkning. På sätt och vis är Globalknivarna en toppmodern produkt med tidlös själ.

Är knivslipning nödvändigt?

Alla knivar behöver underhåll för att må bra, och Globalknivarna är inget undantag. Tack vare stålblandningen och vinkeln är behåller knivarna sin skärpa klart längre än andra de flesta andra knivarna på marknaden. Men man kommer inte ifrån de bör fortsättningsvis slipas bland. Du kan själv lära dig knivslipning med keramiskt bryne eller slipsten. Du kan också lämna in knivarna och låta proffs göra det. Se till att det är en seriös aktör som vet vad de gör.

Hur ofta behöver man slipa sina knivar?

Du ska vara försiktig med att slipa kniven för mycket, då de kan skadas av det. Slipar du för lite, kanske du å andra sidan inte för tillräckligt vassa knivar eller skadar eggen om den inte är färdigslipad. Enligt Global själva, bör man underhållsslipa kniven regelbundet innan användning. Men använder du globalknivarna regelbundet föreslås knivslipning var sjätte eller tolfte månad.

Summering

Globalknivarna är omåttligt populära och högkvalitativa. Detta är utan tvekan bra och har unika, konkurrenskraftiga egenskaper. För gemene man kanske de är något dyra, men man får också vad man betalar för. Här har vi knivar för alla som är intresserade av matlagning oavsett om man är ett yrkesproffs eller hemmakock. Designen är ergonomisk och modern, där hela kniven har ett yttre i deras patenterade stålblandning Cromova 18. Den har också sand Den korrosionsbeständigt rostfritt stål, som tyvärr ändå kan rosta. Det gäller att vara aktsam, och ta hand om sina globalknivar på bästa sätt. Det bör också göras med regelbunden underhåll och slipning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *